Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ajajaj. Totalita, co si vetsina z nas prozila a skoncila v case 17.11.1989 az nejaky konec zimy 1990 a nazyvala se treba normalizace, mela svuj pocatek kdy? 21. 8. 1968? Nebo tyz den 1969? Palachovym pohrbem? Dubcekovym podpisem pendrekoveho zakona? Jindy? Pokud by Vase teze platila, mela by tam byt videt nejaka cara. Jenze ona neni. To svinstvo prislo postupne, pomalu se rozlevalo a otravovalo stale vetsi cast spolecnosti. Stejne jako se povalecne nadseni z osvobozeni z konce 40. let zmenilo v hnusnou stoku z pocatku let 50. A stejne, jako se nacci a nacismus rozlil po Nemecku pocatkem 30. let. A mnohokrat predtim stejny vyvoj, jen jeho vnejsi podobu a rychlost nastupu ovlivnovalo v case panujici spolecenske prostredi.

Myslim, za autor clanku to popisuje zcela spravne a myslim, ze jedeme ve spirale zpatky, co uz jsme parkrat byli a ta spirala se zacina povazlive zuzovat.

3 0
možnosti

Ve skutecnosti jen par lidi pomahalo ochranit poskytnutim azylu Zidum. A dnes jsou o nich filmy. Ale neni to typicke.

1 0
možnosti

Jo jak asi trefne rekl Jordan Peterson... lide si sebe predstavuji v dobe totality.. te nacisticke.. ze jakoby se postavili urcite napric, pac by byli hrdinove.. ale to neni zpusob, jak to vetsinou funguje.. a nebyl to ten pripad tehdy. to vyzaduje akt hrdinstvi, ktery je urcen spise pro filmova platna, ale neni snadny v reale. ani uplne snadne si uvedomit, ze je ten okamzik vhodny pro nej.

nakonec u tribunalu se nacisti hajili tim, ze je nasledovali prikazy.

nechci tou analogii zabihat moc do detailu, ale zaujalo me, ze jako to predstava Petersona, ze bude z nas vetsina ten hrdina, je prave hodne naivni. Mne samotneho dostaly experimenty dr. eh jak se jmenoval ten, ktery fiktivne zkousel aplikovat napeti na lidech? fiktivni elektrosoky, kde opakovane i 90% testovanych lidi "na vizualni percepci" pokracovalo i na vlastni protest v experimentu, protoze to rekla autorita. to byl jediny ucel experimentu - zjistit vliv autorit. a prenaseni odpovednosti na autority.

protoze kdyby to tak fungovalo.. tak se vetsina nacistickemu rezimu vzeprela. nebo alespon podstatna cast lidi.

3 0
možnosti
Foto

Mocní tohoto světa si musí občas otestovat svou moc. Dříve to řešili válečnými konflikty, dnes to zkoušejí skrz různé pandemie.

6 0
možnosti

Ano, přesně takto funguje psychologie davu. Nepodlehnou pouze ti morálně a duševně nejvyspělejší, ti, pro něž je svoboda, ta SKUTEČNÁ svoboda, prioritou. Jsou to ti, kteří jsou schopni již dlouho předtím zaznamenat počátky totalitních manýrů. (Ty zde i ve světě nezačaly teprve v posledních měsících!)

Takových lidí však bývá bohužel vždy menšina (je totiž jednodušší jít s davem a jen tak proplouvat), a proto mívá kazdý pokus o nové nastolení totality vždy dříve či později zelenou.

Panu Větvičkovi karmaR^

13 0
možnosti

..... a jak tak kecám s tou profesorkou (Slovenka) a jejím starým, Johnem (rodilej Anglán), zabrousili sme trochaj do její profese,- učí tam na VŠ "Zemědělské" - (hospodaření na farmách, rostlinná - živočišná, eko, architektura krajiny atd.).,- cca 8 jařin podává zřizovateli školy po přijímačkách befel o "rasová rozmanitosti posluchačů" a porád to není ONO a všecko je ŠPATNĚ! Zastoupení černochů, Arabů, Asiatů je procentuálně mizivé i když pozitivní diskriminace frčí na plný obrátky - všeci sou osvobozeni od řádnýho přijímacího řízení. A tak v dotazníku neustále opakuje, že tento studijní obor není pro tyto menšiny atraktivní, nemají k tomu vztah a anglický venkov, včetně zemědělství, je nezajímá a nevidí v tom svoji budoucnost!,- bodejť, historicky i kulturně mají vztah k půdě naprosto odlišný (písek, hory, event. rýžová pole a šlus). ..... milej John do sebe kopl pátou Tullamorku a mlčel!R^

12 1
možnosti

Omluva mělo být +x2

0 0
možnosti
Foto

Vlastní sestrou totality je strach... A totalita může začínat buď nenápadně, anebo nějakým šokem.... Lidé nejsou ovce, ale podléhají panice, nebo davové hysterii - jako stádo ovcí, nebo nějakého jiného zvířectva, které se z paniky a strachu dokáže i ušlapat. Horší už je úplatnost a křiváctví některých jedinců... Rovný člověk tomu tak hned nepodlehne, leda by ho totálně "zlomili..." V tomto paušalizace není na místě. Rv

4 0
možnosti
Foto

Úsměvné. Víte, totalita má zcela jasný a ostře ohraničený počátek. Totalita začíná tehdy a tam, kde neproběhnou svobodné a nezmanipulované volby. Známe to z naší dějinné zkušenosti, a nyní to zažívají třeba v Bělorusku. Tam kde vládne demokracie rozhodují voliči, neboť tam je volič pánem. A samozřejmě patří k tomu to že nemohou vyhrát všichni. Ti co mají demokracii v krvi dokáží přijmout porážku, a ti co ne tak alespoň na demokracii ublíženě plivou.

4 1
možnosti
Foto

Ano, totalita mívá obvykle velice ostře viditelný začátek, jak píšeš. Ovšem totalitní praktiky takový ostrý začátek mít nemusí. A může za ní stát i demokratický politik nebo režim.

18 1
možnosti
Foto

no, zrovna o Velkou Britanii bych v tomhle směru strach neměl.

Podobně to tam fungovalo za II.světové války a přežili to bez nějaké újmě na svobodě.

1 0
možnosti
Foto

V posledních deseti letech se zrychluje ubývání svobody a je nahrazena příkazy a zákazy za potlesku a podpory lidí s vírou v spravedlivý demokratický stát.

Jenže demokracie je jen jiná formy diktatury a násilí.

5 0
možnosti

Mnozí řeknou , že malujete čerty na zeď. Myslím ,že nemalujete, oni jsou již mezi námi. Jinak co se týká té části o podrobení, smutné ,ale máte pravdu . Vždy se najde dostatek Čurdů, kteří budou radostně a s přesvědčením o vlastní neomylnosti kolaborovat. Dějiny to potvrzují.

16 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS