Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P33a10v27e78l 92V12á59v79r43a 2126725887276

tak jsem větvičko pravě začal:-))

už je zasypano, nemohl jsme se rozhodnout, jestli jsme islamofob, tak jsem koupil prase i bejka a ted čekám, až to vyteče:-)))

pa - eště napíšu, jestli se to povedlo:-)))

0/0
1.2.2019 20:22
Foto

P44a96v50e67l 79V86á19v87r25a 2776935407436

povedlo!

přiště zkusim dele oplachovat, ať je to míň slaný, ale jinak paráda. R^

0/0
20.2.2019 11:20
Foto

L21i74b16u82š41e 91P69a80l47k95o67v22á 5831353127169

R^když vzpomenu na ty fronty...a u řezníka ve výlože pár konzerv lančmítu (lunchmeat pro ty co nesnáší počeštěná slova)..každá doba má holt něco ale je špatné něco zkreslovat přehánět či zatajovat-ovšem rétorika některých dnešních politiků si s komoušem nezadá, o tuposti televizních pořadů ani nemluvě:-(

0/0
17.1.2019 12:12

I29v91a39n62a 58Z11b64u11b29n29o95v26á 7171181326

Tak já si teda žádné zvlášť dlouhé fronty u řezníka nepamatuju. Pokud byly, tak zhruba stejné jak dneska, Jen jeden rok jsem stála fronty na kapry z kádě před vánoci, ten rok se cosi stalo, kapři nevyrostli, a všichni byli tak kilo dvacet, prťousi, takže jsem vždycky vystála frontu a pak se mi žádný kapr co mi vytáhli nezdál a jak ukázali všechny z kadě šla jsem stát fronu jinam. Nakonec jsem přinesla kapra 3 a třičtvrtě kilo. přesně jak mi zadala maminka, bez známostí a úplatků, ale vystála jsem si to. Pamatuju si to moc dobře, bylo mi 17 a byla jsem hodně nesmělá, ale zvládla jsem to. A lančmít byl super, opíkali jsme ho na táboře na ohni. Zkuste to s tím, co se tak dneska jmenuje, a uvidíte - nejde to! Jinak netvrdím, že všechno bylo lepší,a souhlasím s vámi, dost mi vadí to klišé pomlouvat co bylo a natřásat to dnešní pozlátko. ono ani dnes není všechno jak by mohlo být,

0/0
20.1.2019 1:03

Z33d47e59n90k83a 72S60v70o79b28o45d95o10v81á 2542948604173

Vypadá to vskutku žratelně. R^

+1/0
14.1.2019 19:03

V80l94a84d63i77m83í20r 20V14e63t21e95š53k72a 2391735445742

stres ze zvířecího masa jde do lidí ..... ;-D

A nějakou další pro zasmání milí diskutéři nemáte?

0/0
14.1.2019 18:26

J34i44ř27í 43K68u31č59e43r22a 5148631294736

Za takový flák masa si musel řezníkovi sehnat novou pračku, kolo Favorit, nebo výjezdní doložku do Jugošky. Podpulťáky na háku neviseli ani náhodou.

Ale jako žrádlo to vypadá náramně.

0/0
14.1.2019 8:23

I46v35a 62D13o43l71a15n55s84k88á 2863606440450

>stres zvířat z jejich masa nezmizí a jde do lidí. V osmdesátých letech min. století tohle prokázali v Německu<

Tahle studie se da dohledat nebo je ta informace ze stejneho soudku jako fakt, ze Americane nikdy nebyli na Mesici?

0/0
13.1.2019 1:35

P27e35t73r 15S58k63á53c74e71l 6714749689

Omlouvám se, zdroj neznám. Ale od hodnověrných lidiček (ze cvičení jógy) vím, že v Německu tehdy vědci zkoumali, proč mnoho lidí trpí klaustrofobií. A jeden z důvodů byl stres ze zvířat, jejichž maso konzumovali. Proč si myslíte, že moudří tohoto světa upřednostňují košer potraviny? Z praxe vím, že před 60. lety byl obřad zabíjet domácí zvířata. A dnes? Byla jste na průmyslových jatkách?

K návštěvám na Měsíci - myslím, že tam z USA občané byli, ale vysvětlete mi, proč desítky let trvá stále nic? Proč tam dávno nejsou základny, třeba jen s roboty? Čistě teoreticky. pokud by jste chtěla trvale sledovat co se děje na planetě Země, kam by jste umístila monitory? No na nejbližší planetu, která je neustále v dohledu, že? Čtyřmi procenty aktivní části mozku nechápeme o Vesmíru zhola nic. Žijme jako lidi, v souladu s přírodou, Vesmírem....R^

0/0
13.1.2019 21:59

I50v47a 36D80o92l62a28n29s88k86á 2833666340130

Tedy ze stejneho soudku. Odpoved na otazku ohledne Mesice je jednoducha: nedostatek financi. Monitorovani zeme ze satelitu je levnejsi.

+2/0
14.1.2019 2:41

P73e26t82r 17S72k32á38c35e48l 6104739749

Bohužel i ty retro potraviny z padesátých let min. století nejsou to, co bývaly v první polovině min. století. Příklad - do uzenin se začala přidávat mouka. Proč asi? Nebo, způsob porážky zvířat jak se pomalu ale jistě změnil. Dříve (1. polovina min. století) to byl obřad, hovězímu se musely zakrýt oči, aby nevědělo co je čeká a rychle krev ven. Později - stres zvířat z jejich masa nezmizí a jde do lidí. V osmdesátých letech min. století tohle prokázali v Německu. U nás se to tehdy zatajilo, po roce 1989 nebyla taková informace žádoucí. A to jsme si říkali, jak po roce 1990 se naše vlády budou starat o zdravou výživu občanů. Protože platí: "Osudy národů závisí na způsobu jak jsou vyživovány" - L.N.Tolstoj. A k tomu když ještě přidáme stresy dvakrát ročně při pootáčení hodinami sem a tam (tzv. "letní čas" z EU)...ale tento nesmysl autor schvaluje, prozatím, než se nechá přesvědčit, třeba od svého lékaře....

+2/−1
11.1.2019 1:18

D22a61n 44R71o62z90s37í74v31a67l 3290132940334

Gratuluji za to vysoké hodnocení. Je vidět že obyčejná témata s kterými se setkáváme dnes a denně lidi zajímají daleko víc než plané politické tlachy. R^

+4/0
9.1.2019 14:13

V42l25a56d39i51m17í79r 54S88t36u90d64e98n52ý 5398248975360

Lehký náznak politických tlachů se dá nenápadně připojit kamkoliv...

+2/−1
13.1.2019 20:51

I17v28a50n 65M83i26n33á91ř 7382594817161

Pane Větvičko, nechte si to jó ?! .. a - nedělejte nám chutě !!R^

+5/0
8.1.2019 23:59

A96n78t21o48n89i23n 78K18a58d66l93c66e72k 9182809971916

Nedavno jsem splasil origos recept podle csn jeste za komancu na vlasak, parizak a nejaky pochoutkovy salat. Sem tam udelam chlebicky a mate videt jak to Amici primo inhaluju. Holt jeste nejake ty prkotiny co nikdo jiny nema umime.

+1/0
8.1.2019 19:17

P84e44t16r 68N91o95v75ý 9821753418

Vlašák se téměř dle původní receptury stále dělá:

https://www.jednota-tabor.cz/lahudky-slapy/o-vyrobne/

0/0
12.1.2019 12:21
Foto

Š39t16ě58p77á29n 72B81i38c21e52r59a 6619262448896

To tele se muselo před tou euthanazií přechlastat vodou, podle toho "kýble", co z těch pár kousků masa vyteklo.

+2/0
8.1.2019 16:54
Foto

L76a50d34i82s92l75a45v 35V10ě52t25v74i47č15k82a 4443656244805

Ne, to tele bylo dokonce od domácího dodavatele. Váhový úbytek je klasicky tak 50%. Ta sůl to z toho prostě vytáhne. Raz sem kupil praseči panenku v hytlermarketu, tam byl ubytek snad 80%... ;-(

0/0
8.1.2019 17:48

F49i12l10i87p 74V93r89a78c68o54v41s33k27ý 8710787251550

Ono dneska si může člověk vybrat, že jsou lidi howaďáci a vyberou špatně, nu co s tím.... recept je bezva... :-)

+3/0
8.1.2019 15:56

J51a98n 82Z65á92t80u57r35e13c96k44ý 9333383187932

Ale Ostravárek... ten je laskominka pořád, co?;-)

0/0
8.1.2019 15:54

O47n44d94ř86e76j 61F58i87l12i95p75c79z68y29k 8974133688881

Ostraváček, ne ?

+1/0
8.1.2019 20:13

P36e92t65r 40B25r55o31d51s62k70ý 5966543545399

..... na lontu už to zase robime postaru,- sa nastartovali králici, huse, slépky, aj ty svině znova koupeme v trokách,- a samo že je zaděláno na novej průser !,- ....někeří zparchantělí sousedi si stěžujou, že sa z teho kohoutího kokrhání mužou pominout, tak ešivá vona nakonec nezasáhne samotná veliká Brusel R^!

+10/0
8.1.2019 15:44
Foto

L46a47d85i81s75l90a48v 92V91ě20t79v68i26č10k88a 4153156934755

To je hrozne. Na vesnici kokrhaju kohuti a štěkaju psi :-)

+5/0
8.1.2019 17:49

K44a12t25e37ř16i28n48a 65T35y98c87o90v57á 9510451436315

a smrdí. u nás na chalupě také máme takovou rodinu. tak jsem je vyzvala, ať jdou do... města

0/0
13.1.2019 17:47

V42l25a36d76i50m42í10r 54S59t56u38d30e61n56ý 5658138785200

Vy ten Brusel nemít, musel byste si ho vymyslet. Stejně jako "Větvička".

0/−1
20.1.2019 8:50
Foto

J37a31r19o78m62í36r 35P23e93t14ř29í32k 6274791659678

Ono to s kvalitou potravin za komunistů bylo problematické.

Například zabijačkové výrobky jako tlačenka a jitrnice byly plné kostí a štětin a pečivo z blanenské pekárny, která zásobovala celý okres bylo katastrofou.

Osobně si pamatuji, jak tehdy staré babky v mlékárně nadávaly, že takové rohlíky nebyly ani za Hitlera a kvalita pečiva v Blanenské pekárně se řešila až u prezidenta Novotného.

Naopak, vynikající byl za komunistů Tyrolský salám, který mají jen občas v řeznictví COOP a který nevede žádný současný obchodní řetězec.

+8/−1
8.1.2019 15:23

L72e88o66n97a 92B68l24a82h55o71v20á 5440729529323

Kvalita některých potravin byla město od města jiná. U nás byl např. výborný chleba, ale o 60 kilometrů dál v krajském městě byl hnusný. Naši známí na Moravě (Napajedla) si zase stěžovali, že je u nich k mání jen tzv. rozpek, který byl nepoživatelný.

U nás ještě dost dlouho po 48. fungovaly malé pekárny, které byly znárodněné, ale původní produkci zachovaly. Vzpomínám na loupáky, dalamánky, slané tyčky, sladké brejličky, houstičky a křupavé rohlíky, o voňavém chlebu nemluvě. To skončilo, když se malé pekárny zavřely a nahradila je velká pekárna - továrna na pečivo. S privatizací jsme doufali, že se vynikající pečivo vrátí, ale nedočkali jsme se. Bohužel.

+8/0
8.1.2019 15:52

P87e77t40r 18K22o21r62e62c10k50y 2373487953351

Před 5 lety skončil privátní pekař v nedaleké vesničce, jehož chlebík chutnal jako dortík,od té doby jsem nenašel náhradu a tak si ho začnu péci sám. Dnes s Vámi výjimečně souhlasím, dalamánky, krachle atd. už to není jen tak k sehnání.

+3/0
8.1.2019 15:54

F37i39l57i64p 92V83r75a46c79o26v67s16k36ý 8330907261900

Mě po roce a půl začal nejlepší pekař zase péct, uffff :)

+1/0
8.1.2019 15:58

L49e51o81n41a 53B85l71a53h55o19v36á 5650569659303

Chleba, housky a preclíky také peču. Chleba nechám vykynout v pekárně, pak z něj udělám bochník a šup s ním do trouby.

+1/0
8.1.2019 16:00

F28i56l28i42p 61V79r78a68c55o51v97s23k49ý 8160847391700

trocha reklama pro Romana, chleba a co to udělá radosti...

www.idnes.cz/plzen/zpravy/pekarstvi-u-seberu-domazlicka-trida-bourani-chleb-pece.A181219_446482_plzen-zpravy_vb

+1/0
8.1.2019 16:06

P82e59t87r 95S24k93á82c52e85l 6204469739

Pro mě nejlíp peče pekárna PECKA v Chrudimi. Potomci pekaře Pecky, který již před rokem 1989 bojoval za zrušení tzv."letního času". I pan autor nemá čas si nechat vysvětlit, že jde o nesmysl, kterým se 500. milionům občanům ve 27. státech EU pletou pod nohama.

0/0
13.1.2019 0:22

V49o79k32o60u47n 86V78l14a57d63i20m69i82r 8352888559728

Ja pecu jak chleba, tak i housky, ale precliky jsou na mne moc pracne.

Jak je delate vy?

0/0
8.1.2019 17:30

L31e47o70n78a 64B82l96a77h33o14v62á 5450899759683

Preclíky, respektive preclíčky, malé osmičky, peču podle starého rodinného receptu. Bez nich by ani Štědrý večer nemohl u nás existovat, mizí rychleji, než cukroví.

Takže základní dávka: 20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg másla, 1 žloutek, 4 PL mléka, 1 dkg droždí, malinko soli. Z mléka a droždí nechám vykynout kvásek a zpracuji s ostatními surovinami. Z těsta vytvořím válečky, z nich ukrajuji stejně velké kousky, ty rozválím na ještě menší (dlouhé cca 8 cm) a z nich vytvořím osmičku - oba konce přehodím přes sebe.

Ty namočím do bílků a horní stranu obtisknu v misce se směsí soli, máku, kmínu, případně sezamového semínka. Pečou se dorůžova.

Většinou je dělám ze tří až pěti dávek.

Zvládnete je, se mnou je pekly i děti... :-)

+3/0
8.1.2019 18:06

V42o93k15o71u74n 61V12l28a16d34i22m29i48r 8272238879148

Dekuji ta recept,

ale ja mel na mysli ty bvorske namacene v louhu a sypane hrubou soli.

takove:

https://de.wikipedia.org/wiki/Brezel

+1/0
8.1.2019 19:10

P36e79t63r 72K75o94r83e95c35k82y 2233827253681

a máte dobrý kvásek?

0/0
8.1.2019 18:00
Foto

J67a87r51o37m87í30r 27P79e20t29ř28í64k 6534511639578

Ano, ty malé pekárny pamatuji také, ale z nich se pečivo na pult skoro nedostalo. Též byl poblíž našeho města vynikající soukromý pekař, ale autobusem se mi tam jezdit nechtělo.

Zajímavé, že hned po roce 1989 dostal od státu peníze na rekonstrukci pekárny (což tehdy bylo nezvyklé, protože něco jako dotace neexistovalo) a on místo na pekárnu, použil tyto peníze na rekonstrukci svému domu a pekárnu zavřel.

+1/−1
8.1.2019 15:58

L59e19o26n58a 18B20l21a95h65o97v30á 5740499789873

To je divné. V té době žádné dotace na podporu podnikání, pokud vím, neexistovaly, ty se objevily až po vstupu do EU. Nebyl to příspěvek z fondu ministerstva kultury na rekonstrukci památkově chráněných objektů?

0/0
8.1.2019 16:07
Foto

J45a89r65o53m40í96r 89P35e67t85ř55í68k 6434531219508

Asi to něco takového muselo být, protože já jsem začal podnikat na plný úvazek 1.2.1991, vůbec nic jsem od státu nedostal a to ještě bylo před velkou privatizací, kdy v podnicích byl zakázaný prodej vybavení, takže se mi nějaké obráběcí stroje tehdy podařilo sehnat pouze z učiliště (kde jsem měl známé) přes bazar (tehdejší Klenoty), jinak tehdy byly pro soukromníka nedostupné.

Nepamatuji si to přesně, ale onen pekař svůj dům rekonstruoval přibližně v této době. Vím jen, že měl pekárnu zastaralou, zřejmě nevyhovující z hygienických předpisů, tak asi, jak píšete dostal peníze z fondu ministerstva kultury.

Vím jen, že sousedé se těšili, až začne opět péct pečivo, ale nedočkali se.

0/0
8.1.2019 16:20

K42a42t77e33ř13i65n66a 59T57y75c55o70v88á 9980521406405

v Brně chodím zásadně pro chleba a pečivo z Bílovic. a představte si, že jim bývalý zaměstnanec ukradl recepturu, svůj chleba prodává jako bílovický do hyper-super a soudně mu to prošlo. samozřejmě že rozdíl v kvalitě je, nedopéká a těsto také není úplně stejné

0/0
13.1.2019 17:51

D40a82n 73R87o96z32s59í69v83a58l 3710622500774

Na ten tyrolák se musím mrknout. Já zase můžu doporučit salám Nitran který se u nás v řetězci CBA po x a x letech zase občas v akci objeví.

+1/0
8.1.2019 17:01

V51o54k57o87u41n 71V55l84a78d32i15m95i64r 8512288459678

Salam Nitran neznam, ale vzdy kdyz jedu pres stahlavy, tak si v te prodejnicce kupuju chleba. Sirokodaleko tak dobrej nikde nemaji. Priste kouknu i po tom nitranu.

0/0
8.1.2019 17:22

D43a25n 38R12o69z46s62í44v20a27l 3620282170944

On se totiž většinou dodává pouze na Slovensko.

0/0
8.1.2019 19:28
Foto

J96a17r97o13m25í41r 20P20e67t84ř55í14k 6514811119678

Tyrolský salám za komunistů byl vždy v černém obalu. Chutná podobně jako šunkový, ale má výraznější kořeněnou chuť. Též má uvnitř tuková oka jako třeba Pařížský salám nebo Gothaj.

Tedy, Gothaj prodávají i dnes, ale Pařížský salám jsem dlouho neviděl. Stejně jako Brněnský salám. Ten, tuším stál 22,-Kčs/kg.

0/0
8.1.2019 18:11

D18a50n 48R89o37z46s21í74v80a18l 3930532300544

R^

0/0
8.1.2019 19:28

V91l65a70s37t18i87m65i47l 13K13a56š32p56a52r 9561656932809

Tady v Kralupech mají ten pařížský často, do salátu asi nejlepší.

0/0
9.1.2019 9:19

P42e52t18r 22S78k26á66c59e94l 6324329169

A za 45,- Kčs/kg byl trvanlivý, turistický salám...i bez chleba a hořčice se mohl jíst.

0/0
13.1.2019 22:12

P46e66t89r 23N92o88v43ý 9231733238

Asi jak kde. U nás, na jihu bylo pečivo, maso, mléko i zelenina v pořádku.

Chleba vydržel v tři dny. Rohlíky podobně. "Soběslavské" z pekárny v Dráchově ne, ty zmizely jak z pultů tak i potom doma prakticky hned.

0/0
12.1.2019 12:25
Foto

P11a70v46e45l 42V15á89v68r28a 2256235237216

vono to bylo jak kde

pokud ja vim, mliko v jižnich čechach chutnalo uplne jinak než u nás, rohliky nam nejvic chutnaly u babičky (Jaroměř) a nejhorší liberecký párky se dělaly u nás v Liberci.

A přitom to byla jedna cena, jeden recept a jeden nazev. Bohužel. Pekarny a jatka či masny měly spadove oblasti. A že by si člověk radši připlatil za to jihočesky mlíko, to vlastně většinu lidi ani nenapadlo :-)

0/0
31.1.2019 9:29

L77u45k78á86š 53B69u57r91g43e25t 4954655890422

Nikoli za socialismu, nýbrž už na přelomu tisíciletí jsem si jako student kupovával

v ostravském Tescu výborný hermelínový salát. Po řadě let jsem na koleje přijel a z piety ho koupil znovu. Nedalo se to žrát. Místo kusů hermelínu s majonézou a dobrého měkkého salámu tam byla páchnoucí beztvará bílá hmota proložená separátem. Nálepka se složením, kde stálo hermelín 1% (není to překlep!) mě ujistila o tom, že chyba není na mém příjimači, nýbrž v obsahu vysílání.

Čili proces úbytku kvality potravin lze pozorovat i ve fázích přechodu z ranějších do rozvinutějších forem kapitalismu...

Díky za recept na basturmu, ale připadá mi ten výrobek malinko slanější a já přiliš mnoho soli nemůžu :-)

+8/0
8.1.2019 14:04

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz