Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Člověk je připravený bojovat za to co mu patří, co zná, co miluje. Čechům toho do 19. stol. moc nepatřilo - nevolnictví zrušil Josef II teprve v r. 1781 a ve městech také nebyla čeština řečí majetných. Rok 1938 by zřejmě dopadl jinak kdyby CSR vedl někdo jiný než profesor sociologie (Benešovo zaměstnání po jeho útěku do USA), ale jak se říká, kdyby byly.... Až bude v českých zemích patřit co nejvíc co největšímu počtu lidí, budou to nejen zvelebovat, ale i do krve bránit.!!

1 0
možnosti

Moc pěkne, Ladik, moc. Těch 40 dnů od Werfela bych dal jako povinnou četbu.

A to Kosovo tomu ochrápanýmu knížovi taky nikdy nezapomenu!

2 0
možnosti

Pekný článok Ladislav a je vidno, že Ararat toho o Česku vie viac, ako vy dohromady o Arménii.

Tak perla, že vám Slováci ukradli kus vašej zeme hovorí za všetko. A medzi rečou, Arménia nie je zo všetkých strán obkľúčená moslimským svetom. Hraničí s Gruziou a to nie sú moslimi. Ak ste myslel Náhorný Karabach, tak to je iná vec...ale potom, vyjadrujete sa presnejšie.

Inak pekné. No a naozaj ste nebojovali ? Veď práve dnes je jedno výročie...;-D

1 2
možnosti
Foto

Začněte o tom, že jsme měli v 38. bojovat a snesou se na vás argumenty typu: no, to bys tu dneska nebyl..., a hlavně hodně fundovaných filipik typu: to bylo zbytečné.

Bojovat za svoji svobodu není nikdy zbytečné, to tady v diskuzích moc neslyším.

6 0
možnosti

To není tak jednoduché,my máme jinou historickou paralelu se Svatou říši Římskou a svoji oporu a příslušnost jsme dříve vnímali skrz krále a císaře, zde byla záruka trvání či netrvání země. Zde se tak nerozlišovalo kdo je kdo, jako od 19 století. Náš národ bojoval v 1 světové válce na Piavě, v Rusku. Pomalu v každé obci nalezneme pomník padlých v 1 velké válce. Rok 1938, by byla vlastně národní sebevražda, neboť západní část republiky byla pod německým vlivem, to platilo o severu, bývalé Slezsko, Polsko si nárokoval Těšínsko, Maďarsko část Slovenska, Rakouskou bylo po anšlusu a navíc v týlu byly německé ostrovy obyvatel, nakonec samotné Slovensko se chtělo trhnout ... . Vojensky a  takticky nešlo dlouhodobě udržet republiku. Francie byla nakloněna Polsku a vojensky zastaralá a taktéž mezi Francií a ČSR bylo německé území, navíc byla spíše upřena na své koloniální državy, obdobně jako Anglie ta na střední východ. Svět se navíc vzpamatovával  z velké hospodářské krize, ještě v roce 1929 ČSR zaplatilo poslední válečnou reparaci z 1 světové války ... . Byla zde vážná Španělská krize, Itálie ... .  USA byli tehdy zaměřené na sebe, nic z dnešní politiky. Zde jsme bojovali jak na západní frontě tak východní... .  Máme být na co hrdi, ale bohužel komunistický výchova .... .  Náš přínos pro Evropu byl vyvažovat německý živel, tak neexpandoval do východní Evropy. Navíc  Balkánské země byly pod Osmanskou nadvládou či okupací a hrozilo že padne i samotná Vídeň.Expanze skončila na počátku 19 století ... .

4 1
možnosti

S tím rokem 1938 to nebylo tak jednoduché, jak se to dnes někdy interpretuje. Spojencům se evidentně do konfliktu s Hitlerem nechtělo a kdybychom se nepodřídili Mnichovskému diktátu, nejenže by nám nepomohli, ale ještě by nás s největší pravděpodobností obvinili z rozpoutání válečného konfliktu v Evropě. Takže Beneš to rozhodování neměl rozhodně lehké.

4 3
možnosti

P56e66t97r 16D76u52s

8. 5. 2013 11:56

"Ofiš" Česká armáda naposledy bojovala v bitvě u Lipan!Proti sobě!;-D

3 2
možnosti

a co 30 letá válka? Vojsko Českých a Moravských stavů? Až do Vídně dotáhli frajeři :)

5 1
možnosti

Hezký článek Ladiku.

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS