Fryštyk v hotelu. Taka klasika, ale fajna. Vajco, uzene rybičky, salamky, trocha zeleniny, bo ph musite udržovat v rovnovaze. Jinak byste scypli mladi, řikal Dajdalama.
Take male bochanky pomleteho masa. Na puvod se neptejte. Chutna to tajak naša sekana.
Kumys. Legendarni kazakistanske piti. Zkvašena moč...kura, chcu řict mliko z kobyly. Chutna to jak kefir. Doporučuju. Jestli ste měli problem, tak už ho nemate. Po kumysu ide všecko jak po masle. Doporučuju nečekat, a rychle utikat při prvnich přiznakach bublani...
Ne, nerobim si srandu. Konina je tu rozšiřenějši jak praseči maso. Jednoznačně je libova, jemna a fajna. Enem nevzdělanec z EvroSajuza si ju ošklivi...
Gruzdě nakladane v soli a zavařene, pomišane s mistni specyjalni cibulku, keru podel cest prodavaju Ťian Šanske děcka. Gruzdě su v překladu hřiby. Vynikajici, pevne a chřupave. Žaden z mistnich Kazaku mi nebyl schopen povědět, jake hřiby to su...
Zas sem se nechal ojebat. Tomuto se řika šnycel. Těšil sem se na mlaďučke teleci z Vidňa, dostal sem pomletu placku. Ale chuťově fajne...
Kura, a fčil sem zapomněl, jak se to jmenuje. Bylo to obrovske a vevnitřku byl slany syr. Polifka byla myslim vyvařena z kravy.
Na pivni kulturu zapomeňte. Pivo je teple, nebo podchlazene, blbě načepovane plne kysličnika. Tato sklenica s napisem Hajneken, na tacku Krušovice, obsahuje irsky Guiness. Kdyby to prubnul Ir, blul by. Čepovano v jednom z nejluksusnějšim baru ve městě...
Kultura tvrdeho alkohola je tu patrna na každem kroku. Ke kryglu Bily medvěd (ještě že ne Bila hulka), sem dostal panaka vodky na silu a panaka koňaku na chuť. Enem děcka tu piju take jemne napoje jako je pivo. Svoju roli hraje tež cena. Sto korun za pivo, štyrycet za koňak a dvacet za vodku...
Je fakt, že kultura zakusku k pivu je tady podstatně lepe vyvinuta. U nas ještě nema rozvinutu tu tradyci. Čerstve nasolene ogurky, zavařene ogurky na kolečka, rybičky, syr, řepa, cibula na kolečka aji čerstva. Když chlastat, tak zdravě!
Toto obvykle moc nemusim. Velky taliř, radobyumělecke ztvarněni a vprostředka male nic. V tomto připadě pomlete psi masičko s česnekem, zabalene ve vinnem listu. Fajne jak cyp! Aji Borat by si tu pochutnal.
Barani nožky, barani mozky, jehněči jazyčky, koňske karpačo. Tuž řekněte mi, Česi kulinaři...kdo z vas na to ma? :-)
Takhle vypada koňske masičko na studeno, nařezane na platky jako předkrm.
Koňska polivka. To je pro Nečasa a tu robu, co dře jak kuň.
Ja sem vam řikal, že pivni kultura tu nedorazila...co to je "nefiltrovane z Taverny"? Pivo samotne nechutna tak zle a patři k tomu lepšimu na mistnim trhu...
No, kde se vam povede, že si date na svačinku kokota?
Poctivy, organycky pejsek. Bez přichuti, bez konverzantu, bez Eček. Pokažde fajny, chutny, dobře stravitelny.
A zme na tržnici. Kulinařsky raj...
Ovečky se enem oblizuju, jak se těši, až si na vas pochutnaju. Nebo to bude naopak?
Smich? Přejde...
Kura, to kdyby viděl muj zubař, hned by ti zbrusil zubni kameň...
Nuda v Almatě.
Pani, dejte mi ten kusek točeneho. Štrnact kilo, možu to tak nechat?
Cosik pro vegetaryjany.
A fruktaryjany...
A gerontofily...
A jabkofily...
Bylinky. Podle předpisu EvroSajuza se už nesmi uvadět jejich lečebne učinky. Za chvilu možna bylinky zakažu uplně. Ale EvroSajuz je daleko...
Tržnica je živy organyzmus lidi, keři prodavaju, co sami vypěstuju. A jinych lidi, keři nakupuju z mistnich zdroju. To enem hovada v Česku kupuju vino z Čile, jahody z Maroka, rajčata z Holandska a jabka z Polska...Panbuch vas za to potresta, bezbožnici...
No a na zavěr kralovsky chod kazakistanske produkce. Šašlik. Šťavnate maso z koňa, kachny, bravka, scypljonka, barana...prostě na co si vzpomenete...