Čim bohatši stat, tim větši blivajs na taliřu

21. 05. 2013 11:11:11
Nevim jak vy, ja sem se s tym setkal stokrat. Čim bohatějši je stat a lidi, keři tam žiju, tym větši su hruzy, kere si cpou na taliř. Zeberte si take Irsko. Jedine, co tam umi zrobit, su kobzole, pomlete maso v housce, masna ryba

A na druhe straně su země, kaj je chudo. Co chudo, bida jak cyp. Roboty moc neni, a tak si lide nemožu moc vyskakovat. Ale jak přijde řeč na jidlo, naraz ste v uplně jinem světě. Přesně tak to bylo aji v Armenyji a Karabachu. Tuž kaj začneme, asi napojama, ni?

 Kafe, to je v Armenyji posvatny napoj. To neni jak u nas, kdy vam zrobi jakukoliv luru.
IMG_5384.JPG

 Ani co se tyka piva, na tym Armeni nesu tak zle. Jakesik typy se dovažaju z Gruzie.
 Jine su ryze armenske. Po dvuch tydňach koštovani musim konstatovat, že vliv českych sladku je znat...
 Ale poďme k hlavni časti programu. Jidlo. Armenci se rozhodně nemaju za co stydět.
Kusky šašlika vam zrobi na každem rohu. Z jehněčiho, kravskeho, kuřeciho, a bo zme v křesťanske zemi, neboji se ani prasečiho masa.
Pokud se tyka ryb, pak na ně su Armeni specijalisti. Na uzenem lososovi neni co zkazit. Ale co takhle ryba, keru je proslavene Sevanske jezero? Jezero leži o tři sta metru vyš jak naša Sněžka a ryby z něho su dokonale. Na obrazku ryba, o kere sem před tym v životě neslyšel Síh oněžský.
Takhle vypada na taliřu. A chutna dokonale.
Muchomurky zapečene ze syrem, olivy a kaviar.
Možete se smat zpusobu prodeje masa, ale ja mam pocit, že se dostava na taliř čerstvějši jak u nas. Rano je bravek nebo tele zabite, a nedluho pote už visi u masařa. A dalši se nezabije dřiv, než se nezežere to, co už visi. Samozřejmě Armenci nesu take hovada tajak my, aby žrali maso a masne vyrobky tři razy denně.
Šašliky připravene na večerni žranicu.
Vypada to jako boršč, ale je to soljanka. Nejlepši typ polivky, jaky sem kdy žral. Recept tady.
Nejlepši žranica je samozřejmě, když vas kdosik zebere dodom. To je jasne.
Tržnice nabizaju nepřeberne množstvi žradla ve všech provedenich...
Kera roba chce zrobit chlopovi radost, tuž tady je inspirace. Vprostředku su čtvrtky bileho zeli, naložene do solneho laku spolu s cibulku a červenu řepu. Za deset dnu lak změkči zeli a je z teho vyborna přiloha. K čemu? No třeba k vodce.
Kdo se ještě u nas dokaže tak vyhrat s nakladanu zeleninu?
Ostružiny povařene s cukrem a propasirovane, aby v tym nebyly ty blbe jaderka.
Tuž a toto byla lahudka největši. Teleci sval se zebere a naloži do slaneho roztoku a přida se kořeni podle zaliby. Po tydnu se vytahne a flak masa se obali v těstičku z papriky a muky. Pak vylisovat přebytečnu vodu, dušit dva tydny v chladnem sklepě a pak krajat na tenučke platky a žrat.
Raci ze Sevanskeho jezera. Bylo mi lito je zežrat, tuž na zavěr aspoň jedna z rybch dobrot z blizka.
 
 
Autor: Ladislav Větvička | úterý 21.5.2013 11:11 | karma článku: 38.51 | přečteno: 3855x

Další články blogera

Ladislav Větvička

Co je na tym divneho, že statni bezpečnostni služba bude vyučovat dějiny?

Kura, čeho sem se to dočkal? Kdyby mi kdosik v řijnu 89 řeknul: "Tu maš kličky a jdi na naměsti Lidovych milici zvonit", asi bych na něho čuměl jak puk. Asi bych se zeptal: "Proč? Co tym změnim?"

17.1.2019 v 11:11 | Karma článku: 48.24 | Přečteno: 11501 | Diskuse

Ladislav Větvička

Retro potraviny su propagace komunyzmu!

Tak se nam tady rozmohl taky nešvar. Někteři vyrobci si našli staru knižku s normama ČSN a začali robit vyrobky podle receptur z dob totality.

8.1.2019 v 11:11 | Karma článku: 47.92 | Přečteno: 17400 | Diskuse

Ladislav Větvička

Svatky neklidu

No tak to vidite, jak su ty přijemne věci pomijive. Měsic se prodirate narvanyma hytlermarketama, kde si mladi asi mysli, že ustředni vybor těsně před Vanocama pusti do prodeje jakesik podpulťaky, tyden se stresujete doma,

27.12.2018 v 11:11 | Karma článku: 46.49 | Přečteno: 7523 | Diskuse

Ladislav Větvička

Christmas time

Mam taky dojem, že pod vlivem masově medyjalni propagandy zapominame, že se bliži čas Vanoc, a že byzme měli trochu spočnut, rozhlidnut se kolem sebe a uznat, že nejenom my, ale aji lidi okolo nas maju plno roboty.

12.12.2018 v 13:31 | Karma článku: 46.08 | Přečteno: 8287 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Iva Marková

Můj život byl báječnej

Narodila jsem se v Rotneku v r. 1924. Můj tatínek, Josef Malý, neměl rodiče. Jeho maminka totiž sloužila

19.1.2019 v 21:32 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 215 | Diskuse

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Problém malých babyboxů...

Tak mě dnes odpoledne z odpočinkové letargie probralo oznámení, že do pelhřimovského babyboxu včera hodinu před půlnocí někdo odložil skoro desetikilové batole...

19.1.2019 v 20:20 | Karma článku: 15.23 | Přečteno: 440 | Diskuse

Jana Klenorová

Tenkrát na veterině

"Co je Čertovi?" sondovaly jsme opatrně, on se tak nejmenoval pro nic za nic. Ne, že bychom paní Novákovou neměly rády, ale když volala, aby se objednala, nějak to vždycky vyšlo na čas, kdy ordinovala druhá skvadra.

19.1.2019 v 18:21 | Karma článku: 11.92 | Přečteno: 332 | Diskuse

Pavel Nitka

Ráno bude hmlisto, popoludní tak isto a v noci bude tma...

Denní teploty se budou pohybovat od mínus patnácti do plus třiceti stupňů, někde bude pršet a někde bude sucho. A někde možná napadne až tři sta centimetrů čerstvého sněhu. A kde nenapadne, tam můžete očekávat mírné zemětřesení.

19.1.2019 v 18:00 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 258 | Diskuse

Tadeáš Firla

Co znamená, přijímat bez podmínek?

Je to úžasné, jak Kristus přitahuje lidí "pochybné" pověsti a církev je nedokáže často přijmout, někdy dokonce odpuzuje, nebo odsuzuje, nedokáže naslouchat. Co s tím? Nemám žádný návod, jen reflexi na toho, kdo hledá.

19.1.2019 v 14:04 | Karma článku: 7.41 | Přečteno: 288 |
VIP
Počet článků 876 Celková karma 47.68 Průměrná čtenost 10904

Mail: ladik.vetva@gmail.com

Lašsky cyp. Blogař, cestař, fotograf, spisovatel. Chvilu na Moravě, chvilu na Slezske, chvilu na Cejloně nebo v Karabachu, prostě tam, kaj je mi fajně...

Motto: Nevěřte politykum, nevěřte dochtorum, nevěřte novinařum, nevěřte blogařum a hlavně nevěřte mně. Věřte sobě. Mate vlastni hlavu... 

Najdete na iDNES.cz