Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdybyste hledali knižky Rajko Dolečka, pak jsou jen u nakladatele: https://www.awiw.cz/nakladatelstvi-parabellum

0 0
možnosti

K tomuto tématu, Laďo, ti povím něco, co je v ČR neznámé: V 80. letech byl tím nejvzývanějším na germánském spisovatelském nebi Peter Handke - sotva čtyřicítku za sebou, byl už ve stádiu povinné četby na gymnáziích. Člověk nemohl otevřít kulturní přílohu Zeitu nebo Süddeutsche, aby tam nebyl článek alespoň o inscenaci jeho díla. Zkrátka počítalo se s ním jako jasnou hvězdou vystupující do zenitu. Ovšem přišel rozpad Jugoslávie a válka, k čemuž on se vyjádřil v roce 1991 (spoléhám na paměť) v rozporu se státní politikou. Ona to byla ta doba, kdy v Chorvatsku po týdny ovládala hitparádu popová písnička "Danke, Deutschland" za uznání Chorvatska jako státu Německem, které v tom bylo osamoceno; a on se tenhle intelektuál opováží jít proti proudu??!! On totiž cobyžto Korutanec vyrůstal s výhledem do Slovinska přes údolí Drávy, byl tam samozřejmě pečený vařený a jenom tak mimochodem se za svého dětství a mládí naučil slovinsky, říkal, že byl doma na obou stranách řeky. Jo, tak ten si troufl napsat článek, ve kterém rozebíral původ nenávisti mezi Chorvaty a Srby, která se po pádu Svazu rozhořela, ten si troufl tvrdit, že sledoval, jak už koncem 80. let jsou do Chorvatska vysíláni kněží a jak se to všecko jmenuje z Vatikánu, aby prosazovali myšlenku, že katolíci patří na Západ a že jsou nositelé civilizace (na rozdíl od těch pravověrných azbukou píšících primitivů); jak německé (nevládní) organizace podporovaly a financovaly chorvatská národovecká sdružení, takže nenávist vycházela od takto zpracovaných Chorvatů, no tohle! - Tento jeho článek byl v novinách ještě zmíněn a samozřejmě zamítnut jako postoj někoho, kdo tomu nerozumí a mýlí se, no a Handke od toho dne pro Německo zemřel. Četl jsem o něm v německých novinách až po době téměř nekonečné asi před pěti lety, oslavován samozřejmě už nebyl.

Jo, že máme cenzuru, to vím už dávno, díky za připomenutí.

2 0
možnosti

Je to s malou obměnou všude stejné. Jak má někde vliv Rus, tak se mu to musí osladit a naopak. Chudáci postižené národy.:-/

1 0
možnosti

Velmi smutné. Nicméně tomuto blogerovi začínám chápat význam pojmu "alternativní fakta".

Viděl jsem dokument o cestě Rajko Dolečka za generálem Mladičem do vězení provázený prezentací jeho názorů a dodnes mně z toho mrazí.

A prosím všechny nekritické obdivovatele Vetvičky, aby mi neodpovídali, že to byl dokument řízený havloidními agenty.

0 1
možnosti

V98a56s98i62l 48J35a72n31k44o

20. 10. 2017 18:54

tohle už je úplný hnus větvičko. za všechno můžou němci, super. nebyla žádná srebrenica, žádné srbské masakry. nevyvolali to srbové, kteří se nechtěli vzdát svého impéria. ne za všechno můžou němci. nejsi náhodou na hlavu?

1 16
možnosti

A já si bláhově myslel, že pouze jeden Vasil si naší úcty nezasloužil...

2 0
možnosti

Jen na okraj.. Nějaký čas jsem v ČR žil se Srbkou, jejíž otec byl vysoce postavený úředník ve vládě J.B.Tita. Část její rodiny zůstala v Jugoslávii, protože tam chtěli dožít. O konfliktu v její zemi jsme často diskutovali a nikdy nezapomenu, jak pravidelně po zběžném prostudování trhala před trafikou (nejen)naše noviny. Chápal jsem proč a chápal jsem i její pocit bezmoci.

16 1
možnosti
Foto

J39i41ř28í 65L48i66b21e37r

19. 10. 2017 22:12

Jdu se podívat, kde se dá pořídit knížka. Díky a Karma R^

8 1
možnosti

J52a53n 20P60a16l62l48a13s

19. 10. 2017 20:19

Láďo, zajímavé čtení. S dovolením přidám kamínek do mozaiky:

Kolega Bosňák mi vyprávěl, jak chodil v obleženém Sarajevu v 90. letech do školy. Zásadně kolem zdi na té správné straně, neboť po nich stříleli srbští snajpři. Chápeš to? Oni stříleli po děckách, která šla do školy!

A dodám, že jeho otec je Srb a matka Chorvatka.

5 0
možnosti

Vladimír Dzuro odjel bývalé Jugoslávie v roce 1994. O rok později se stal součástí týmu OSN, který řešil válečné zločiny.

Jeden malý kluk třeba sháněl od kolemjdoucích baterie do walkmana. Když se jednou odpoledne Vladimír Dzuro vracel do sarajevského hotelu, ležel chlapec na zemi. Zastřelil ho srbský sniper.

2 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS